30 Eylül 2007 Pazar

GÜVERCİNADA

Şehrin merkezinde yer alan ada, Kuşadası iskelesi yapılırkebir mendirek ile karaya bağlantısı sağlanmıştır. Üzerinde sarp kayalar üzerine inşa edilmiş bir Bizans kalesi bulunmaktadır. Surlar 2,5 m. Yüksekliğinde adayı çepeçevre kuşatırlar. Şehre bakan yönünde biri silindirik, diğeri de altıgen iki kule arasında yuvarlak kemerli bir kapısı vardır. Bu kapının üzerinde olması gereken yazıt yerinden alınmış, altıgen burcun yanına konulmuştur. Kalenin ortasında bulunan kare biçimindeki büyük kule aynı zamanda depo olarak kullanılmıştır. Güneydeki sivri kemerli bir kapıdan içerisine girilen kulenin ikinci katında top ve tüfek mazgalları açılmıştır.
19.yy da Mora ayaklanması 1834 sırasında Osmanlılar tarafından, adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri uç karakolu olarak kullanılmıştır.
Bugün Kuşadası'nın en önemli sembolü olarak nitelendirilen Güvercin Ada muhteşem gün batımı manzaraları ve tarihi atmosferiyle yabancı turistlerin olduğu kadar yerli turistlerin de gözdesi olan bir mekandır.

Hiç yorum yok: